Študenti ho poznajú ako zásadového pedagóga, ktorý flákanie neodpúšťa. Málokto však tuší, že jedným z jeho koníčkov je pečenie. Zavítali sme teda do jeho kuchyne a pozreli sa na jeho kulinárske schopnosti.

Doktor Greguš dokázal, že v kuchyni sa vie zvŕtať. Okrem toho nám prezradil o sebe aj ďalšie tajomstvo. Pozrite si najnovšiu časť Attv a dozviete sa viac.

Nealkoholické punčové rezy si môžete upiecť aj u seba doma. Na ich prípravu budete potrebovať:

Korpus

  • 10 vajec
  • 200 ml plnotučného mlieka
  • 200 ml oleja
  • 400 g práškového cukru
  • 20 g kypriaceho prášku
  • 500 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • jahodový alebo malinový džem

Punčový „vývar“

  • 1 l vody
  • sáčkový čierny čaj (podľa potreby a odporúčania výrobcu na 1 liter vody)
  • punčové korenie
  • sirup jahodový alebo malinový (podľa chuti)
  • rumová aróma (podľa chuti)

Poleva

  • práškový cukor
  • citrónová šťava z 1/2 citróna
  • punčový „vývar“

Postup:

1. Vajíčka rozbijeme a vyšľaháme spolu s cukrom, kým nenadobudnú peknú žltú farbu. Následne si preosejeme múku cez sitko, vsypeme do nej kypriaci prášok a dôkladne premiešame. Do pol litrového pohára nalejeme olej a mlieko. Keď sa nám vajíčka dostatočne vyšľahajú s cukrom, pomaly začneme pridávať do cesta mlieko s olejom. Chvíľku hmotu necháme v mixéri, aby sa premiešala a následne do nej dáme štipku soli, prisypeme múku a jemne premiešame metličkou.
2. Cesto rozdelíme na dve polovice a vylejeme na dva rovnaké plechy vystlané papierom na pečenie. Dáme piecť na približne 30 minúť do vyhriatej rúry na 180 stupňov.
3. Kým sa nám pečú korpusy, pripravíme si punčový vývar. Do hrnca nalejeme liter vody a necháme ho zovrieť. Pridáme čierny čaj, punčové korenie a tekutinu necháme odstáť. Na záver ju dosladíme sirupom a primiešame aj punčovú arómu.

4. Vychladené korpusy prekrojíme na dve časti. Prvý plát potrieme džemom, ktorý najskôr prepasírujeme cez sitko, aby sme z neho odstránili zrniečka. Následne na neho položíme ďalší plát korpusu. Ešte pred tým, než ho polejeme punčovým vývarom, uzavrieme ho do formy. Trochu vývaru si odložíme, budeme ho potrebovať na polevu. Korpus potrieme džemom a preložíme tretím plátom. Rovnako postupujeme aj pri štvrtom pláte korpusu.
5. Koláč zakryjeme papierom na pečenie a zaťažíme napríklad knihou. Potom ho necháme stuhnúť v chladničke niekoľko hodín.
6. Ideme na polevu. Do misky nalejeme časť punčového vývaru, prisypeme preosiaty práškový cukor a pridáme citrónovú šťavu. Všetko to vyšľaháme metličkou do hustej konzistencie.
7. Na záver nalejeme polevu na koláč, necháme zachladiť a môžeme servírovať.

Zdroj: atteliér/Viktória Revajová