Posledné mesiace sa situácia zhoršuje na poli cien potravín. To má dopad aj na výdavky študentov vysokých škôl. Zdražovanie sa totiž týka tiež univerzitných jedální.
Energetická kríza už potrápila nárastom cien za plyn a elektrinu nielen študentov. Univerzity zareagovali zvyšovaním poplatkov za internátne ubytovania. Od začiatku zimného semestra školského roka 2022/23 si študenti museli za bývanie v internátoch aj podnájmoch priplatiť.
Inflácia ide ruka v ruke so zvyšujúcou sa cenou potravín
Predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič uviedol pre Tlačovú agentúru SR: „V prvom rade je treba povedať, že inflácia vznikla mimo Slovenska, prevažne zvýšením cien energií na svetových burzách a zvyšovaním cien komodít po začatí ruskej agresie na Ukrajine.“ Podľa jeho slov sú to všetko určité položky, ktoré vplývajú na výrobné ceny a neskôr aj na tie predajné.
Infláciu počas februára zvyšovali najmä zložky základnej spotreby, ako potraviny a energie. Analytik Ľubomír Koršňák pre TASR povedal, že potraviny v porovnaní s januárom v priemere zdraželi o 1,7 %. „Dynamika ich medziročného rastu tak ostala nezmenená na úrovni 28,6 %. Potraviny tak boli naďalej zodpovedné za tretinu medzimesačne a približne 40 % medziročnej inflácie,“ vysvetlil.
Potvrdzujú to aj dáta Štatistického úradu SR, podľa ktorého mali najväčší vplyv na infláciu rastúce ceny potravín. Výdavky sa najviac zvýšili kvôli zdražovaniu potravín ako chleba a obilniny o 2 %, potom nárast cien zeleniny o 9,9 % a zvýšenie cien cukru a cukroviniek o 2,4 %. „Ceny mlieka, syrov a vajec v porovnaní s januárom boli vyššie 0,8 % (klesli ceny masla), ale tempo rastu bolo najnižšie od januára 2022. Ceny ovocia klesli o 1,5 % a opäť viac vzrástli ceny nealkoholických nápojov o 3,5 %,“ uviedol ŠÚ SR.
Dotácie od štátu stagnujú
K zdražovaniu museli v dôsledku zvyšovania cien potravín a energie pristúpiť aj prevádzky, ktoré zabezpečujú stravu študentom. Začína byť čoraz viac náročné navariť za výhodnejšiu cenu. Univerzitné jedálne hlásia, že dotácie na stravovanie od štátu ostávajú rovnaké aj napriek vysokej miere zvyšovania cien.
Študentská rada vysokých škôl informovala: „Príspevok na stravovanie na hlavu študenta sa od 1. januára 2019 určuje vo výške 1,30 € a možno ho aplikovať iba v prípade, keď hodnota jedla je najmenej 1,50 €.“
ŠR VŠ od štátu požadovala zvýšenie dotácie na stravu pre študentov. Tá začiatkom roka vzrástla o 10 centov. Opätovným výzvam od zástupcov študentov o navýšenie už Ministerstvo školstva nevyhovelo, informoval spravodajský portál RTVS.
Koľko zaplatí študent v univerzitnej jedálni?
Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave nie je výnimkou. „Zdražovanie potravín jednoznačne ovplyvnilo aj jedáleň Top relax UCM. Od januára je cena pre študenta za obedové menu 5,10 €,“ pre atteliér uviedla prevádzkarka jedální UCM Šugová. Taktiež priblížila, že to zahŕňa polievku, jedno hlavné jedlo, šalát a nápoj.
Ceny obedov by sa podľa jej slov v priebehu roka už nemali zvyšovať. Vysvetlila: „Študent má na stravu dotáciu v hodnote 1,50 € a 3,60 € si musí doplácať na kase.“ Niektoré univerzitné jedálne ako možnosť zvažovali objednávanie jedál vopred, avšak podľa slov Šugovej to nie je pre jedáleň Top relax UCM alternatívou.
Jedno obedové menu v priemere vyjde na 4,50 €. Podľa dostupných informácií je na tom zatiaľ najlepšie Farmaceutická fakulta v Bratislave. Tam študenti za obed zaplatia 3,80 €. Dostupné zdroje tiež uvádzajú, že študenti si v študentskej jedálni Eat and Meat na Mlynoch musia zaplatiť 4,10 €.